Tuinontwerp

 

Vier voorwaarden voor een goed tuinontwerp:

 

Verhouding

 

Basisvoorwaarde 1

De verhouding tussen beplanting en verharding

 

Wij weten het allemaal, een tuin zonder beplanting is geen tuin. Maar dan bent u er nog niet, u moet nog een stap verder.
Uw buitenruimte wordt pas een tuin als niet meer dan ⅓ van het totaaloppervlak ingenomen wordt door verharding in de vorm van paden en terrassen. Het deel dat overblijft, ⅔ van het totaaloppervlak, is bestemd voor groen. Onder ‘groen’ verstaan wij beplanting, gazon en ook de vijver.

  

 

Bij kleinere tuinen is het uit praktische overwegingen niet mogelijk om uit te gaan van ⅓ verharding en ⅔ groen. Een terras moet nu eenmaal tenminste 3 x 3 m² zijn, waardoor te veel ruimte van het totaal al wordt gebruikt. In dat geval dient u het gebrek aan ‘groen’ in het grondoppervlak te compenseren in de zijwanden en ‘het plafond’ van uw tuin.

 

Volume

 

Basisvoorwaarde 2

De hoeveelheid hoge beplanting en/of hoogte-elementen

Als ⅔ van uw tuinoppervlak gevuld is met groen, heeft u al voldaan aan de eerste basisvoorwaarde voor tuingeluk. Maar met het groen bent u pas halverwege, want de tweede voorwaarde vereist dat de helft van uw groen hoger moet zijn dan 90 cm.. Met de hogere beplanting of groenelementen in de vorm van haagblokken of gesnoeide plantenvakken krijgt uw tuin spanning, dieptewerking en intimiteit. Allemaal zaken die de tuinbeleving veel mooier maken.

 
 Duidelijke dieptewerking door hoogte in hagen en beplanting
 
 
 

Platgroen geeft geen dieptewerking
 

  Met hogere beplanting ontstaat dieptewerking, spanning en intimiteit
 
 

Het is nog wel belangrijk waar u de hogere beplanting of hoogte-elementen situeert.
Als u kiest voor de buitenzijde van uw tuin, wordt het nog steeds niet echt een spannende tuin.
Het is de bedoeling dat uw ‘zichtlijnen’ hier en daar onderbroken worden. Haagblokken, pergoladelen en borders op hoogte kunnen daar bij helpen.

 

Het is nog wel belangrijk waar u de hogere beplanting of hoogte-elementen situeert.
Als u kiest voor de buitenzijde van uw tuin, wordt het nog steeds niet echt een spannende tuin.
Het is de bedoeling dat uw ‘zichtlijnen’ hier en daar onderbroken worden. Haagblokken, pergoladelen en borders op hoogte kunnen daar bij helpen.

   


Privacy

 

Basisvoorwaarde 3

Hoeveel privacy biedt uw tuin?

 

De eerste twee basisvoorwaarden heeft u helemaal in eigen hand. Met de derde basisvoorwaarde voor tuingeluk ligt dat even anders. Alhoewel er ook hierbij voldoende hulpmiddelen zijn die kunnen worden ingezet.
De situering van uw tuin is van grote invloed op uw privacy. De buren die u hoort, de achterburen die op uw terras kijken, het drukke verkeer van de straat. Allemaal minder prettige omstandigheden die u behoorlijk in uw vrijheid kunnen aantasten.
Maar zoals gezegd; er zijn hulpmiddelen te over. Een vormbomenrij en een begroeide pergola tegen de inkijk en dakplantanen tegen de buren van boven. Een andere plaats voor uw terras, geluidswerende tuinafscheidingen, groensluisjes met poorten tegen een vrije inloop en dan ook nog de parasols, schaduwdoeken en beschuttende hagen rondom uw terras.

 

 

Inkijk van achter- en zijburen kan eenvoudig worden voorkomen door leibomen:

 
                 
  
 

De inkijk van boven kan worden tegengegaan met een pergolaconstructie, een ‘dak’-boom of schaduwdoek:

 
 

Een specifiek geval van overlast is het geluid dat van buiten komt en in de tuin wordt ervaren. Dat kan te maken hebben met burengerucht, maar ook met verkeersgeluid of lawaaiige pompen, airco’s of koelmotoren. Door deze geluidsbronnen af te schermen met geluidwerende wanden die ook nog eens groen begroeid zijn, creëer je op een natuurlijke manier rust in de tuin. Leg het terras daarom ook niet tegen dat van de buren aan, maar houd afstand!

Geluid is een lastige materie en vereist een goed advies van mensen die daar enige ervaring mee hebben. Inmiddels zijn er verschillende hoveniers en leveranciers van tuinproducten die daarin kunnen begeleiden. Laat u in ieder geval niet in de verleiding brengen door beloftes dat de helft van het geluid kan worden weggenomen: dat betekent een reductie van slechts 3 dB. Ter vergelijking: als van een stereoradio één speaker wordt uitgeschakeld, levert dat 50% reductie op. Wat overblijft is nog steeds een heleboel lawaai…

 
      
 
 

Een veilig en vrij gevoel hangt niet per definitie samen met een hoge schutting en/of gaaswerk rondom. Sterker nog, het is soms zelfs beter voor het gevoel als niet de hele tuinafscheiding overal even hoog is. Een tuinafscheiding met begroeide gaaspanelen is minstens zo efficiënt als een dichte schutting, maar ‘staat’ en ‘voelt’ veel aangenamer.

 

 

 

Energiebalans

 

 

Basisvoorwaarde 4

De Energiebalans van uw tuin

Nog een basisvoorwaarde voor tuingeluk die u helemaal zelf in de hand heeft. Helaas heeft de energiebalans oftewel de hoeveelheid tijd die u aan uw tuin wilt besteden in relatie tot de tijd die de tuin van u vraagt, veel invloed op de eerste twee basisvoorwaarden. Om het onderhoud te beperken, wordt immers gekozen voor het totaal bestraten van een tuin met funeste gevolgen voor uw gevoel en tuingeluk.
Wij willen u graag laten zien dat er vele andere mogelijkheden zijn om uw arbeidstijd naar eigen behoefte te regelen. Tientallen ingrepen en keuzes spelen een rol. Één nadeel is dat ze niet allemaal in uren per week zijn uit te drukken, ook al niet omdat elke tuin een andere afmeting heeft en de ene tuinier nu eenmaal sneller werkt dan de andere. Voor een gazon geldt hoe dan ook dat u zo’n dertig keer per jaar moet maaien. Een ligusterhaag moet twee keer per jaar worden geknipt terwijl een klimophaag best een jaartje kan worden overgeslagen.